giovedì, febbraio 15, 2007

Patate con Scamorza Affumicata/ Potatoes Baked with Smoked Scamorza

Questo tempo sta facendo le bizze!
Qualche giorno di pioggia battente, poi vento forte, poi ancora caldo sole primaverile! E' normale poi che anche l'umore subisca delle conseguenze e si passi da momenti di serenità ad avere "un diavolo per capello". Ora dalla mia finestra guardo un "bellissimo" cielo plumbeo da Nord Europa, che per la verità non mi dispiace. A guastarlo ci pensa la pioggia battente che stamattina all'ora di punta ha portato Roma nel caos! Non mi resta che ripensare a questo piatto "patatoso" che ho cucinato sabato sera.
Ingredienti
10 Patate grandi
1 Scamorza affumicata grattugiata
2 cucchiai di Parmigiano Reggiano grattugiato
vino bianco
1 spicchio di
aglio
sale,pepe
Ho sbucciato le patate e le ho tagliate a fettine sottili. Le ho messe in un piatto dove ho versato un bicchieredi vino, uno spicchio di aglio, sale e pepe e ho fatto marinare per 20 minuti.
Ho preso una pirofila e l'ho unta con del burro dopodichè ho cominciato a riempirla con le fettine di patate fino ad ottenere un primo stato. L'ho ricoperto con una spolveratina di scamorza grattugiata e ho continuato a fare altri strati fino a terminare tutte le fettine di patate. Ho ricoperto con tutta la scamorza grattugiata rimasta, i 2 cucchiai di parmigiano e dei riccioli di burro. Ho cucinato in forno a 200° per 50 minuti.


English Corner:
The weather is even more crazy!2 days of storm, 1 day of incredible wind then a bright sky with springer sun...than again rain!
So I'm looking outside the window and all I can see is a very cloudy sky that actually I like. The bad thing is that it's raining a lot and Rome today was stuck in a terrible traffic jam.
So I would like to remind this recipe that I made saturday for dinner, with the same weather: a very comort food!
Ingredients
All the potatoes you can possibly eat! ( I used 10 big potatoes!)
1 Smoked Scamorza
2 tbsp Grated Parmgiano Reggiano
1 glass white wine
1 garlic clove
salt,pepper
I cutted all the potatoes in very thin slices and I put them in a bowl with salt, pepper a garlic clove and a glass of wine. I left all to marinate for 20 minutes. In a baking pan I oiled inside with butter then I started to dispose the potatoes to abtain a layer that I covered with some grated scamorza. I continued to make other layers until I finished all the potato slices. I covered with all the scamorza left and with 2 tbsp of parmigiano reggiano.
I put in the oven at 200°C for 50 minutes.

8 commenti:

Anonimo ha detto...

Ohhhh... mamma mia... questo si che mi fa venire l'acquolina in bocca!
Ciao.

Anonimo ha detto...

Simo, ma questa teglia è slurposissima! Che idea, complimenti!

il maiale ubriaco ha detto...

ore 20:40
cenerò tra un'ora.
ho una fame.
le tue patate con scamorza affumicata mi hanno aperto lo stomaco! bellissima proposta.

grazie.

Gattina Cheung ha detto...

Just reading your description on the weather, I'm already shivering! I love this potato dish! and I need it... it's very cold here too (we had the first snow yestersday... Valentine's Day, yes, it's suck!)
Darling, I've made your biscottini al parmigiano, oh my gosh, so delicious!!! I've made it 2 times, but this time I added some more things, and would like to post it on my blog and present to Weekend Herb Blogging (found by an Amercian Blogger). Hope it's ok to you *baci*

Freya ha detto...

10 Potatoes! You must love them! What could we use instead of scamorza (can't get it here?). Looks like lovely comfort food! The weather has been the same here too!
Freya x

Anonimo ha detto...

invitante questo piatto...ho in programma una serata relax con un'amica che prevede il classico film da femmine che sappiamo a memoria (sai, tipo sabrina, colazione da tiffany, harry ti presento sally...ecc...) credo che la tua ricetta sia l'accompagnamento ideale!

Anonimo ha detto...

Like mozzarella, its close cousin, scamorza is a pasta filata (stretched curd) cheese. The cheeses are typically wrapped with string and hung up to dry. Manufacturers produce a range of sizes, but a 1-pound cheese is probably average.

Many regions of Italy make scamorza, including Lombardy in the north and Puglia, Molise, Abruzzo and Basilicata in the south. The cheese may or may not be smoked. Apparently Puglia makes a sheep's milk version, although I've never seen it here. More likely, you will find scamorza made with pasteurized cow's milk and lightly smoked. The interior will be ivory with a honey-colored skin; the texture will be smooth and silky, a little firmer than mozzarella. The more mature it is, the dryer and chewier it will be. The aroma should be smoky but not overbearing, the flavor mild and buttery.

If not available, look fo smoked Mozzarella cheese.

cheers from Canada

nini ha detto...

mmm, mi piace!La scamorza è buonissima..